Home » Vitaliteitsmanagement: wat is het en hoe pak je het aan?
Hoe pas je vitaliteitsmanagement toe

Vitaliteitsmanagement: wat is het en hoe pak je het aan?

Tags: | ⏱ Leestijd: 5 minuten

Als bedrijf wil je medewerkers ondersteunen op weg naar een vitaler leven. Zowel tussen 09:00 en 17:00 als tussen 17:00 en 09:00. Maar hoe pak je dat duurzaam en structureel aan? En natuurlijk: hoe boek je daar concrete resultaten mee?

De sleutel ligt in helder beleid op dit gebied. Wil je als organisatie dat vitaliteit op het programma blijft staan, dan zal je aan de slag moeten met vitaliteitsmanagement. In dit artikel gaan we wat dieper in op het onderdeel vitaliteitsmanagement. En we geven handvatten om te ontdekken hoe je er als organisatie op kunt acteren.

Wat is vitaliteitsmanagement

Vitaliteitsmanagement bestaat uit een vitaliteitsbeleid. Dat is dus beleid op het gebied van vitaliteit, dat past bij jullie organisatie en de doelen die jullie op dit gebied willen bereiken. Op basis van dat vitaliteitsbeleid bepaal je een programma. Dat programma bestaat uit allerlei soorten interventies en optimalisaties, die er voor moeten zorgen dat de doelstellingen bereikt worden.

Het vitaliteitsmanagement is weer een voortvloeisel van dat programma. Vitaliteteitsmanagement vertelt je wie er betrokken zijn, wie welke verantwoordelijkheden draagt en hoe al die stakeholders met elkaar samenwerken. Al deze inspanningen hebben natuurlijk uiteindelijk als doel om de organisatie en haar medewerkers duurzaam vitaler te maken.

Een vitaliteitsmanager of vitaliteitscoach

Vaak wordt er ergens in dit proces een vitaliteitsmanager of vitaliteitscoach aangesteld. Deze persoon is verantwoordelijk voor de activiteiten en projecten die er in het programma bepaald zijn. De vitaliteitsmanager heeft dus een breed perspectief op de zaak en zorgt voor een integrale aanpak. Zo zorgt hij of zij er voor dat het thema vitaliteit begint te leven (en blijft leven) binnen de organisatie.

Goed vitaliteitsmanagement draagt bij aan duurzame inzetbaarheid

Door te investeren in vitaliteitsmanagement wordt vitaliteit op een juiste manier in de organisatie opgenomen. Met activiteiten die passen bij de organisatiestructuur en de medewerkers. Zo’n plan moet natuurlijk ook raakvlakken hebben met de behoeftes van medewerkers. Je kan je wellicht wel voorstellen dat een grote corporate andere interventies doorvoert dan een MKB bedrijf met 10 man personeel.

Reflectie als basis voor vitaliteitsmanagement

Hoe vitaal medewerkers zijn wordt bepaald door hunzelf maar ook door de omstandigheden die de organisatie schept. Als organisatie kan je redelijk goed nagaan of je voldoende bijdraagt aan de vitaliteit van de medewerkers. Dat kun je doen door je als bedrijf een aantal vragen te stellen.

En het stellen van die reflectievragen helpt ook om haakjes en handvatten te creëeren, waarop je bij het vormen van het vitaliteitsbeleid verder kan bouwen.

Vragen die je als bedrijf kunt stellen

Ben je benieuwd wat voor vragen dit zijn? Wij helpen je vast op weg. Maar let op: deze lijst met reflectievragen is zeker niet compleet. Willen jullie als organisatie serieus aan de slag met vitaliteitsmanagement? Denk dan vooral zelf goed na over het inzichtelijk maken van jullie huidige situatie.

Vraag 1: Weet je hoe gezond de medewerkers zijn?

Wat is het ziekteverzuim en waardoor melden medewerkers zich ziek? De antwoorden op deze vragen zijn relatief makkelijk te achterhalen, mits jullie de ziekte administratie nauwkeurig bijhouden. Het is belangrijk om te weten waarom medewerkers zich ziek melden. Want alleen dan kan je patronen ontdekken en verbeteringen doorvoeren.

Vraat 2: Ondersteun je medewerkers met het bevorderen van vitaliteit?

Help de organisatie medewerkers op weg om gezond te leven? Worden zij genoeg gefaciliteerd binnen dit onderwerp? Je kan hierbij denken aan het aanbieden van gezonde voeding, een sportprogramma of begeleiding en coaching.

Vraag 3: Hebben medewerkers genoeg energie om het werk te kunnen doen?

Merk je dat medewerkers de kantjes ervan aflopen? Of dat projecten blijven liggen omdat er geen tijd vrij gemaakt kan worden? Belangrijk is dan om te achterhalen waardoor dat komt. Laat managers eens in gesprek gaan met werknemers over dit thema. Je zal verstelt staat van hoeveel je kan achterhalen door het simpelweg te vragen.

Vraag 4: Zijn er coaching- en begeleidingsprogramma’s?

Bied je als werkgever ondersteuning door verschillende programma’s aan te bieden? Dat kan bijvoorbeeld een workshop of een training, maar ook een individueel coaching traject. Dit soort programma’s helpen werknemers om vitaler te werken en te leven.

Vraag 5. Hoe is de werkomgeving ingericht?

Kunnen medewerkers gezondheidsklachten opdoen tijdens het werk? Hoe is het kantoor ingericht?

Onderschat deze praktische factor niet. Want ook op de werkvloer ontstaan veel klachten. Denk aan fysieke klachten door een gebrek aan goede spullen of mentale klachten door bijvoorbeeld te weinig ruimte voor ontspanning.

Deze vragen helpen je op weg

Door het beantwoorden van dit soort vragen krijg je vanzelf al een goed beeld van de huidige situatie op het gebied van vitaliteit. En die input heb je nodig, want dat is de basis om verbeterslagen te realiseren.

Vitaliteitsmanagement

Hoe pak je vitaliteitsmanagement aan

Heb je de organisatie goed tegen het licht gehouden? Dan rijst al snel de volgende vraag.. want hoe pak je vitaliteitsmanagement vervolgens aan? Vitaliteitsmanagent vraagt om een duidelijk stappenplan. En alhoewel dat stappenplan er voor veel organisaties anders uit zal zien, is er bij veel partijen wel een rode draad te ontdekken.

Met de volgende stappen kom je een heel eind in de goede richting:

Stap 1: Analyse

Met onder andere de vragen hierboven heb je een begin gemaakt met de analyse. Uit de analyse komt naar voren waar de behoeften van medewerkers liggen en waar je als organisatie bij kan ondersteunen. Het is erg belangrijk om voldoende te analyseren, want je wil natuurlijk wel dat alle inspanningen resultaat opleveren.

In deze analysefase kan je verschillende onderzoeksmethodes inzetten. Denk eens aan surveys, interviews, panelgesprekken of brainstormgroepen. Zodra jullie een sterke combinatie hebben van analysevormen komen jullie vanzelf tot een helder perspectief. Zodat jullie precies weten waar de verbeterpunten liggen.

Stap 2: Vitaliteitsmanager aanstellen

Er moet iemand worden aangesteld die verantwoordelijk is voor het opstellen van het programma, het bijhouden van resultaten en het motiveren van de medewerkers. Stel daarom al in de beginfase een vitaliteitsmanager of -coach aan die dit op gaat pakken.

Let er hierbij wel op dat deze persoon de juiste kennis, ervaring en competenties heeft. Vitaliteitscoach is absoluut een vak apart.

Stap 3: Programma opstellen

De vitaliteitsmanager zal op basis van de analyse een passend programma opstellen voor jullie organisatie. In het programma vind je doelstellingen op het gebied van vitaliteit een pakket aan interventies die ervoor zorgen dat deze doelstellingen ook echt gerealiseerd worden.

Interventies kunnen strategisch zijn (de waarderingscultuur stimuleren, thuiswerken faciliteren) maar ook erg praktisch. Zo kan in het programma worden opgenomen dat de bedrijfskantine gezonder wordt, er meer geld gaat naar training en opleiding en er meer ruimte komt voor ontspanning en plezier.

Stap 4: Draagvlak creëren

De vitaliteitsmanager gaat aan de slag om draagvlak te creëren onder de medewerkers. Medewerkers moeten enthousiast worden om te werken aan hun eigen vitaliteit. Je kan nog zo’n mooi programma opstellen, maar zonder draagvlak doet er alsnog niemand mee.

Stap 5: Interventies organiseren

Alle interventies die in het vitaliteitsprogramma zijn opgenomen worden ingekocht, georganiseerd en uitgevoerd. Vaak gebeurd dit verdeeld over het hele kalenderjaar. De organisatie voert veranderingen door en de deelnemers participeren in alles wat er voor ze georganiseerd wordt.

Stap 6: Bijsturen

Is het programma van start gegaan, dan zal regelmatig bijgestuurd moeten worden. Zijn de behoeften in de organisatie nog steeds hetzelfde? Zijn er andere onderwerpen die naar boven zijn gekomen? Een korte analyse van de huidige stand van zaken helpt je op weg om het programma aan te passen.

Firma Vitaliteit ondersteunt organisaties met vitaliteitsprogramma’s

Firma Vitaliteit ondersteunt bedrijven die bezig zijn met het vergroten van de vitaliteit onder werknemers. Dat doen we met 25 verschillende incompany workshops, die bijdragen aan alle aspecten van vitaliteit. Denk daarbij aan workshops op het gebied van mentale, fysieke, emotionele en spirituele gezondheid.

Willen jullie trainingen en workshops in het vitaliteitsbeleid opnemen? Dan helpen we jullie graag. Neem gerust contact met ons op om alle mogelijkheden te bespreken.

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over vitaliteit, trainingen en werk.

Vitaliteit in organisaties: hoe begin je daarmee?

Vitaliteit in organisaties: hoe begin je daarmee?

Vitaliteit is een thema dat in steeds meer organisaties hoog op de agenda staat. De duurzame inzetbaarheid van medewerkers wordt steeds belangrijker en dat juichen we logischerwijs van harte toe. Want zeker de laatste jaren is de vitaliteit van werkend...

8,6 waardering

Onze gemiddelde
klantwaardering is een 8,6.

150+ klanten

We helpen klanten verspreid
door heel Nederland.

#1 trainers

We werken uitsluitend met
gespecialiseerde trainers.

Actief leren

Onze workshops laten
deelnemers actief leren.

We hebben al 150+ klanten geholpen. 
Zij beoordelen ons met een gemiddelde van 8.6. 🎉

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

We hebben regelmatig behoefte aan workshops gericht op vitaliteit die we aanbieden aan onze leden. Daarvoor werken we altijd samen met Firma Vitaliteit. Dat bevalt altijd uitstekend!

Rian van Nuland

Medewerker HRM, Lavans

Firma Vitaliteit komt al twee jaar bij ons langs om vitaliteit workshops te organiseren. De communicatie is altijd snel en de trainingen zijn inhoudelijk altijd erg interessant.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Wij hebben bij Firma Vitaliteit een workshop Complimenteren gevolgd. Het was een mooie, leerzame en erg inspirerende dag. Ook onze medewerkers waren heel enthousiast.

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

Firma Vitaliteit verzorgt met regelmaat workshops bij ons. Het is een fijne partner om samen te werken omdat ze snel schakelen, goed communiceren en met je mee denken.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Wij zetten Firma Vitaliteit vaak in op onze klantevents. Ze verzorgen dan een vitaliteit workshop, terwijl wij de catering regelen. Onze klanten zijn altijd erg blij met hun bijdrage.

Robin van ‘t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante workshops. Zo zou ik onze prettige samenwerking met Firma Vitaliteit beschrijven. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!

Peter Houtman

Coördinator

Heb je hulp nodig?

Heb je interesse in een van onze incompany vitaliteit workshops?
We helpen je graag. Neem gerust contact met ons op.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@firmavitaliteit.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 0734.