Home » Vitaliteit betekenis: wat is vitaliteit nou precies?
De betekenis van vitaliteit

Vitaliteit betekenis: wat is vitaliteit nou precies?

Tags: | ⏱ Leestijd: 5 minuten

We krijgen de vraag regelmatig van onze klanten: wat is vitaliteit nou precies? En dat snappen we wel, want dit onderwerp is niet voor iedereen even helder. En daar komt nog eens bij dat iedereen het een andere invulling kan geven. Dat maakt dit thema tot een soort van grijs gebied.

Een ding is wel voor iedereen duidelijk: vitale mensen bruisen van de energie. Het lijkt wel of ze alles aan kunnen. Maar waarom is dit bij de een wel het geval en kost het een ander veel meer moeite? Op die vragen gaan we in dit artikel dieper in. We behandelen de betekenis van vitaliteit en welke factoren daar allemaal van invloed op zijn. Zodat je na het lezen een duidelijk beeld hebt van vitaliteit.

Wat betekent vitaliteit

Een logische eerste stap als je op zoek bent naar de betekenis van vitaliteit is het bekijken van de Dikke van Dale.  Als je vitaliteit hierin opzoekt kom je uit bij een rijtje woorden die vitaliteit omschrijven:

  1. Energie;
  2. Levendigheid;
  3. Levensgeest;
  4. Levenskracht;
  5. Levenslust;
  6. Levensvatbaarheid;
  7. Werkkracht.

Zoals je kan zien gaan deze termen allemaal over zaken die met persoonlijke kracht en energie te maken hebben. Vitaliteit draait dus om energie. Wij zeggen wel eens dat vitaliteit eigenlijk betekent dat je een overvloed aan energie voelt. En dat bedoelen we in de breedste zin van het woord. Dus zowel lichamelijk, als emotioneel, mentaal en spiritueel.

Die energie zorgt ervoor dat jij in staat bent om je leven in te richten zoals je het zelf graag wilt. Want door jouw vitaliteit heb je voldoende energie om op ieder gebied actief te zijn. Dus je kan presteren op werk, maar hebt daarna ook nog energie over om jouw sociale leven te leiden, je gezin aandacht te geven en om jezelf te verzorgen.

De verschillende vlakken van vitaliteit

Zoals we al vertelden kan je vitaliteit (of energie) ervaren in verschillende gebieden. Wij onderscheiden vier belangrijke stromingen binnen het thema vitaliteit:

Fysieke vitaliteit

Fysieke vitaliteit spreekt enigszins voor zich. Dat gaat over de gesteldheid van jouw lichaam. Ben je fit? Is je lichaam gezond? Beweeg je genoeg en lukt het je om voldoende gevarieerd en gezond te eten? Dat soort vragen staan centraal. Fysieke vitaliteit bepaalt voor een groot deel de rest van jouw vitaliteit. Als je je lichaam niet goed verzorgd zal je merken dat je daar geestelijk ook hinder van ondervindt.

Mentale vitaliteit

Mentale weerbaarheid speelt een grote rol in vitaliteit. Met mentale weerbaarheid bedoelen we het vermogen om om te gaan met situaties van buitenaf. Lukt het je om met veranderingen te dealen, ben je gevoelig voor stress en hoe verwerk je een tegenslag? Je zal vast herkennen dat invloeden van buitenaf invloed hebben op jouw humeur. Dat wil je eigenlijk zo veel mogelijk voorkomen. En goed nieuws: met de juiste tools en skills kan je daar steeds beter in worden.

Sociaal/emotionele vitaliteit

Emoties spelen een grote rol in ons leven en dus ook in de mate van vitaliteit. Heb je bijvoorbeeld negatieve emoties? Dan voel je je waarschijnlijk minder vitaal dan mensen onder negatieve emoties. En natuurlijk horen deze emoties er bij in het leven, maar wanneer zij structureel aanwezig zijn is het belangrijk hieraan te werken. Dat zorgt ervoor dat je met een positieve mindset naar het leven kijkt, en dus meer vitaliteit ervaart. Een sociaal netwerk is hiervoor essentieel; onderzoek wijst uit dat relaties met familie, vrienden en een partner bevorderlijk is voor je gezondheid en geluk.

Spirituele vitaliteit

Het spirituele aspect van vitaliteit is vaak niet het eerste waar mensen aan (willen) denken. Maar gelukkig wordt dit steeds gangbaarder. En terecht: want spirituele gezondheid hoef je zeker niet direct te koppelen aan zweverigheid. Kijk maar eens naar op de ontwikkeling op het gebied van mindfulness, yoga en meditatie. Steeds meer mensen zien in dat dit soort spirituele ontwikkeling ook laagdrempelig en praktisch kan. En gelukkig maar, want deze activiteiten zorgen ervoor dat je kan ontspannen, onthaasten, relativeren en waarderen.

vitaliteit stimuleren tijdens het werken vanuit huis

Belangrijke vitaliteit factoren

Nu we weten op welke gebieden je aan jouw vitaliteit kan werken ben je wellicht ook benieuwd naar de factoren die van invloed zijn. Het lastige aan die vraag is dat iedereen vitaliteit anders beleeft. Je herkent vast wel dat de een zich beter voelt door iedere dag te sporten, terwijl iemand anders nieuwe energie opdoet door soms even alleen te zijn en een goed boek te lezen.

Maar eigenlijk is dat alleen maar positief. Want het betekent dat jij precies je eigen invulling kan geven aan dit onderwerp. Doe wat jij fijn vindt, maar zorg er wel voor dat je er voldoende tijd voor vrij maakt. Je weet vast wel waar je gelukkig van wordt, maar hoe vaak geef je die dingen prioriteit in je leven?

Een aantal factoren komen altijd terug

Ondanks het feit dat iedereen van andere dingen vitaal wordt, zijn er een aantal factoren die voor een groot deel van de bevolking erg belangrijk is. Deze factoren komen uit verschillende onderzoeken naar voren als het meest relevant. We behandelen er een paar in willekeurige volgorde:

Factor 1: Regie over je leven

Hoe meer regie je hebt over je eigen leven, hoe vitaler je bent. Met regie over je leven bedoelen we dat je in staat bent om jouw eigen doelen te bepalen, je eigen agenda te bepalen en te doen wat je echt graag wilt en belangrijk vindt. Met regie over je leven ervaar je meer geluk. Je wordt niet geleefd en hebt het idee dat je jouw leven zelf in de hand hebt.

Facto 2: Sport en beweging

Sport en beweging is goed voor je. Dat is voor iedereen wel duidelijk. Sporten en bewegen is goed voor je bloedcirculatie, ademhaling, spieren, gewrichten en botten. Het heeft een positieve invloed op je weerstand en helpt om stress kwijt te raken. Daarnaast merk je het vaak ook nog, in positieve zin, aan je gewicht. Sport en beweging is dus goed voor zowel je lichamelijke als je geestelijke gesteldheid. Het draagt in grote mate bij aan jouw vitaliteit.

Factor 3: Gezonde voeding

Gezond en gevarieerd eten vinden veel mensen steeds belangrijker. Een goed teken, want gezonde voeding draagt natuurlijk sterk bij aan je vitaliteit. Je versterkt je lichamelijke gesteldheid, verkleint de kans op ziekte en verhoogt je energielevel. Gezonde voeding verbetert dus de kwaliteit van jouw leven.

Factor 4: Voldoende herstel

Slaap en ontspanning zijn nodig om voldoende te herstellen van alle activiteiten en stress die je gedurende de dag te verduren krijgt. Door regelmatig een herstelmoment of een pauze te nemen krijg je nieuwe energie. Naast dat je gedurende de dag voldoende rustmomenten pakt, is ook voldoende en kwalitatieve slaap belangrijk om goed te kunnen herstellen. Te weinig slaap heeft een directe impact op je vitaliteit.

slaap en rust om te herstellen

Factor 5: Sociaal – maatschappelijke omgeving

Met je sociaal – maatschappelijke omgeving worden onder andere je werk, je inkomen, je thuissituatie, vrijetijdsbesteding en sociale contacten bedoelt. Jouw sociaal-maatschappelijke omgeving is van directe invloed op jouw fysieke gezondheid en vitaliteit. Zijn er fricties of discrepanties in deze omgeving, dan merk je dit aan je energielevel. Denk maar eens aan de stress die financiële problemen met zich mee kunnen brengen. Of welke invloed ruzie met je geliefde op je heeft.

Factor 6: Voldoende tijd voor wat je gelukkig maakt

We haalden het al even aan: voldoende tijd vrijmaken om dingen te doen waar je gelukkig van wordt is superbelangrijk. Maar helaas blijkt het in de hedendaagse rat race ook best lastig. Toch stimuleren we iedere werknemer om hieraan te werken. Want doen wat je gelukkig maakt zorgt ervoor dat je direct een vitaler gevoel krijgt. Maak dus tijd vrij om te ontspannen, zoek vrienden op en beoefen die ene leuke hobby. Je beïnvloedt jouw vitaliteit daar positief mee.

Willen jullie ook werken aan de vitaliteit van werknemers?

Dan ben je bij Firma Vitaliteit aan het juiste adres. Want met meer dan 25 verschillende incompany workshops helpen we organisaties om de vitaliteit van werknemer te verbeteren. Willen jullie eens sparren om te kijken welke workshop het beste bij jullie past? Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over vitaliteit, trainingen en werk.

8,6 waardering

Onze gemiddelde
klantwaardering is een 8,6.

150+ klanten

We helpen klanten verspreid
door heel Nederland.

#1 trainers

We werken uitsluitend met
gespecialiseerde trainers.

Actief leren

Onze workshops laten
deelnemers actief leren.

We hebben al 150+ klanten geholpen. 
Zij beoordelen ons met een gemiddelde van 8.6. 🎉

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

We hebben regelmatig behoefte aan workshops gericht op vitaliteit die we aanbieden aan onze leden. Daarvoor werken we altijd samen met Firma Vitaliteit. Dat bevalt altijd uitstekend!

Rian van Nuland

Medewerker HRM, Lavans

Firma Vitaliteit komt al twee jaar bij ons langs om vitaliteit workshops te organiseren. De communicatie is altijd snel en de trainingen zijn inhoudelijk altijd erg interessant.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Wij hebben bij Firma Vitaliteit een workshop Complimenteren gevolgd. Het was een mooie, leerzame en erg inspirerende dag. Ook onze medewerkers waren heel enthousiast.

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

Firma Vitaliteit verzorgt met regelmaat workshops bij ons. Het is een fijne partner om samen te werken omdat ze snel schakelen, goed communiceren en met je mee denken.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Wij zetten Firma Vitaliteit vaak in op onze klantevents. Ze verzorgen dan een vitaliteit workshop, terwijl wij de catering regelen. Onze klanten zijn altijd erg blij met hun bijdrage.

Robin van ‘t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante workshops. Zo zou ik onze prettige samenwerking met Firma Vitaliteit beschrijven. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!

Peter Houtman

Coördinator

Heb je hulp nodig?

Heb je interesse in een van onze incompany vitaliteit workshops?
We helpen je graag. Neem gerust contact met ons op.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@firmavitaliteit.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 0734.