Home » Wat is vitaliteit? Je leest het hier
vitaliteit

Wat is vitaliteit? Je leest het hier

Tags: | ⏱ Leestijd: 4 minuten

Vitaliteit is een onderwerp dat je bij steeds meer organisaties ziet opkomen. Deze organisaties stellen zich de vraag: Hoe zorg je ervoor dat medewerkers lekker in hun vel zitten? Dat ze gezond zijn en niet ziek worden? Hoe krijgen we ze in beweging?

Dat vinden we een positieve ontwikkeling. Want wie vitale medewerkers heeft ziet dat onder andere terug in de productiviteit en het verminderen van verzuim. Wil je als organisatie aan de slag met het verbeteren van de vitaliteit van medewerkers? In dit artikel geven we je een toelichting op wat vitaliteit eigenlijk inhoudt. En we zoomen in op het belang van vitaliteit voor de organisatie.

Wat is vitaliteit?

Veel mensen denken bij de term ‘vitaliteit’ al snel aan meer bewegen en gezond eten. En dat zijn ook wezenlijke onderdelen van het thema. Maar vitaliteit bestaat ook uit een heleboel andere onderdelen. Bij Firma Vitaliteit maken we onderscheid in 4 verschillende aspecten. Namelijk:

  • Fysieke vitaliteit;
  • Mentale vitaliteit;
  • Sociaal/emotionele vitaliteit;
  • Spirituele/zingevingsvitaliteit.

De combinatie van deze aspecten zorgt voor de aanwezig (of afwezigheid) van een vitaal gevoel. Daarom organiseren we ook workshops die bijdragen aan al deze stromingen binnen de vitaliteit. Maar waar gaan al die aspecten dan specifiek over? Om die vraag te beantwoorden behandelen we ze hieronder allemaal kort. En we delen direct met je welke workshops in ons assortiment een positieve bijdrage kunnen leveren.

Fysieke vitaliteit

Nog steeds bewegen we veel te weinig. Niet zo gek met al die kantoorbanen. Voor veel mensen geldt dat ze voor het grootste gedeelte van de dag achter een computer zitten. We zitten achter onze bureaus, in de auto, bus of trein en aan het eind van de dag rust je uit op de bank. En dat is zonde, want dat schaadt je mentale en fysieke gesteldheid.

Elke dag bewegen bevordert de fysieke vitaliteit. Daarnaast is goed, gevarieerd en kwalitatief eten ook een aspect. Door dit op orde te hebben geniet je van meer energie, een betere doorbloeding en een verhoogde gezondheid. Je wordt dus minder snel ziek en voelt je geestelijk scherper en fijner.

Welke workshops passen bij fysieke vitaliteit?
Wil je samen met je collega’s meer aan beweging doen? Organiseer bijvoorbeeld eens de bootcamp op kantoor of ga met je team boksen. Ook workshop zoals ‘vitale voeding’ of ‘gewoontes en patronen veranderen’ passen bij het verbeteren van je fysieke vitaliteit.

Mentale vitaliteit

Mentale weerbaarheid speelt een grote rol in vitaliteit. Met mentale weerbaarheid bedoelen we het vermogen om om te gaan met situaties van buitenaf. Lukt het je om met veranderingen te dealen, ben je gevoelig voor stress en hoe verwerk je een tegenslag? Je zal vast herkennen dat invloeden van buitenaf invloed hebben op jouw humeur. Dat wil je eigenlijk zo veel mogelijk voorkomen. En goed nieuws: met de juiste tools en skills kan je daar steeds beter in worden.

Welk workshops passen bij mentale vitaliteit?
Door workshops te volgen die bijdragen aan de mentale vitaliteit ontdek je dingen die jou mentaal sterker maken. Je voelt je daardoor gebalanceerder en staat steviger in je schoenen. Thema’s die hieraan bijdragen zijn bijvoorbeeld ‘Positief en reëel denken’, ‘Activeer je groeimindset‘, ‘Relaxed werken‘ of ‘Meditatie op kantoor‘,

mentaal vitaal

Sociaal/emotionele vitaliteit

Gevoelens spelen een grote rol bij het ervaren van vitaliteit. Ervaar je veel negatieve emoties, zoals angst, woede of onzekerheid? Dan voel jij je minder vitaal dan in periodes waarin je deze emoties niet hebt. Zeker als dit soort emoties voor langere tijd aanwezig zijn kunnen ze flinke problemen opleveren.

Ook je sociale situatie heeft een groot effect op jouw vitaliteit. Sociale vitaliteit ervaar je door de omgang met collega’s, vrienden en familie. Door prettige, harmonieuze relaties word je vitaler.

Welke workshops passen bij sociaal en emotionele vitaliteit?
Door samen met je collega’s workshops te volgen die passen bij sociaal en emotionele vitaliteit zal je merken dat er op de werkvloer een betere sfeer is. Denk aan een workshop ‘Hoe overleef je de kantoortuin’ of een workshop ‘De kracht van complimenten’.

Spirituele en zingevingsvitaliteit

Voor sommigen kan spirituele en zingevingsvitaliteit misschien wat zweverig overkomen. Maar we hebben goed nieuws voor je: dit hoeft absoluut niet waar te zijn. Het is maar net hoe praktisch je het zelf maakt. Gelukkig ontdekken steeds meer mensen dat je mindfulness en yoga ook op manieren kan toepassen die totaal niet zweverig zijn. Gelukkig maar, want spirituele en zingevingsvitaliteit draagt voor een groot deel bij aan je algehele vitaliteit.

Welke workshops passen bij spirituele en zingevingsvitaliteit?

Door te lachen, je hoofd leeg te maken en door positief te denken ontdek je dat je gelukkiger en vitaler wordt. Dankzij een workshop gericht op spirituele en zingevingsvitaliteit ervaar je meer rust, minder stress en meer harmonie in je lichaam en geest. Workshops die daaraan bijdragen zijn bijvoorbeeld ‘Mindfulness op kantoor‘ of ‘Vind jouw Ikigai‘.

Wat is vitaliteit

Waarom werken aan de verschillende onderdelen van vitaliteit?

Misschien vraag je je af waarom het nodig is om te werken aan al die verschillende onderdelen van vitaliteit? Is er niet een totaalpakket waarmee je direct aan alle gebieden werkt? Iets wat past bij mij, bij mijn collega, maar ook bij mijn buurman of buurvrouw?

Het antwoord is helaas ‘nee’. Er is geen kant en klaar pakket voor vitaliteit. Dat komt omdat vitaliteit voor iedereen anders is. De een heeft meer behoefte aan beweging terwijl de ander meer behoefte kan hebben om een ontwikkeling door te maken op mentaal vlak.

De workshops van Firma Vitaliteit

Heb je als organisatie behoefte aan workshops gericht op vitaliteit? Dan ben je bij Firma Vitaliteit aan het juiste adres. Bij Firma Vitaliteit zijn we dagelijks bezig met het vergroten van de vitaliteit binnen werkend Nederland. Dagelijks organiseren we met een collectief aan gespecialiseerde trainers verschillende incompany workshops door heel Nederland.

Dat doen we om twee redenen. Ten eerste omdat we graag bijdragen aan de gezondheid en het geluk van werknemers. Maar daarnaast ook omdat we geloven dat vitaliteit veel oplevert voor de organisatie. Vitale medewerkers presteren bijvoorbeeld beter, zijn minder ziek en blijven langer loyaal aan hun werkgever. Dat gunnen we iedere organisatie.

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over vitaliteit, trainingen en werk.

8,6 waardering

Onze gemiddelde
klantwaardering is een 8,6.

150+ klanten

We helpen klanten verspreid
door heel Nederland.

#1 trainers

We werken uitsluitend met
gespecialiseerde trainers.

Actief leren

Onze workshops laten
deelnemers actief leren.

We hebben al 150+ klanten geholpen. 
Zij beoordelen ons met een gemiddelde van 8.6. 🎉

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

We hebben regelmatig behoefte aan workshops gericht op vitaliteit die we aanbieden aan onze leden. Daarvoor werken we altijd samen met Firma Vitaliteit. Dat bevalt altijd uitstekend!

Rian van Nuland

Medewerker HRM, Lavans

Firma Vitaliteit komt al twee jaar bij ons langs om vitaliteit workshops te organiseren. De communicatie is altijd snel en de trainingen zijn inhoudelijk altijd erg interessant.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Wij hebben bij Firma Vitaliteit een workshop Complimenteren gevolgd. Het was een mooie, leerzame en erg inspirerende dag. Ook onze medewerkers waren heel enthousiast.

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

Firma Vitaliteit verzorgt met regelmaat workshops bij ons. Het is een fijne partner om samen te werken omdat ze snel schakelen, goed communiceren en met je mee denken.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Wij zetten Firma Vitaliteit vaak in op onze klantevents. Ze verzorgen dan een vitaliteit workshop, terwijl wij de catering regelen. Onze klanten zijn altijd erg blij met hun bijdrage.

Robin van ‘t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante workshops. Zo zou ik onze prettige samenwerking met Firma Vitaliteit beschrijven. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!

Peter Houtman

Coördinator

Heb je hulp nodig?

Heb je interesse in een van onze incompany vitaliteit workshops?
We helpen je graag. Neem gerust contact met ons op.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@firmavitaliteit.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 0734.