Home » De rol van een vitaliteitscoach binnen jullie organisatie
De rol van een vitaliteitscoach

De rol van een vitaliteitscoach binnen jullie organisatie

Tags: | ⏱ Leestijd: 5 minuten

Om mensen individueel te kunnen begeleiden naar een betere vitaliteit wordt door organisaties in Nederland steeds vaker een vitaliteitscoach aangesteld. Vitaliteitscoach is een relatief nieuw beroep dat de laatste jaren aan een sterke opmars binnen het bedrijfsleven bezig is.

En dat is een positieve ontwikkeling, want aandacht voor de vitaliteit van mensen is belangrijk om hun gezondheid, geluk en prestaties te bevorderen. Vooral binnen bedrijven is daarom het belang van vitaliteit een steeds belangrijker agendapunt. Die investering levert namelijk rendement op in onder andere de prestaties, het ziekteverzuim en de uitstroom.

Het belang van goede begeleiding

Door psychosociale ziektes zoals stress en burn-out is goede begeleiding steeds belangrijker. En daarnaast liggen zaken als diabetes en overgewicht steeds meer op de loer. Om medewerkers hier goed in te kunnen begeleiden kan een vitaliteitscoach een goede investering zijn. Die vitaliteitscoach draagt namelijk bij aan de duurzame inzetbaarheid van het personeel.

Omdat een vitaliteitcoach een relatief nieuw beroep is gaan we in dit artikel dieper in op de rol die zij vervullen. Wat doet een vitaliteitscoach precies, welke vaardigheden heeft een vitaliteitscoach nodig en wat kunnen ze betekenen voor jouw organisatie? Op die vragen krijg je in dit stuk antwoord.

Wat is een vitaliteitscoach

Een vitaliteitscoach is iemand die zich richt op de vitaliteit van medewerkers. En dat dan in de breedste zin van het woord. De coach richt zich dus niet alleen op de fysieke vitaliteit, maar houdt zich ook bezig met de mentale, sociaal/emotionele en spirituele vitaliteit. Dat kan de coach doen op verschillende manieren. Denk eens aan het organiseren van een training, 1-op-1 coaching of middels andere vormen van kennisdeling.

Vaak maakt de vitaliteitscoach gebruik van een pakket aan interventies, dat er samen voor moet zorgen dat werknemers een optimale balans vinden tussen alle stromingen binnen de vitaliteit.

Wanneer ben je een vitaliteitscoach

Er zijn in Nederland zelfstandige vitaliteitscoaches. Zij werken op eigen titel en laten zich inhuren door organisaties die daar behoefte aan hebben. Maar je komt ook coaches tegen die zijn aangesloten bij gezondheidscentra, arbodiensten en re-integratiebedrijven. Daarnaast bieden bureaus zoals wij de mogelijkheid om een vitaliteitscoach in huis te halen. Bijvoorbeeld om het vitaliteitsbeleid te bepalen, trainingen te ontwikkelen en geven of om individuele coaching te doen.

In principe is de titel vitaliteitscoach niet beschermd, dus waar je ook aangesloten bent: je mag jezelf een coach noemen. Maar dat betekent natuurlijk niet dat iedereen direct een goede coach is. In tegendeel zelfs. Want bij het coachen van mensen komt natuurlijk nogal wat kijken. En daarnaast is je invloed groot. Je maakt een grote impact op iemands gezondheid en geluk. Daar moet je als vitaliteitscoach professioneel en nauwkeurig mee omgaan.

Als coach heb je daarom een sterke basis nodig met kennis over voeding, lichamelijke beweging en mentale gezondheid. Daarnaast moet je een integrale visie kunnen ontwikkelen op de balans van fysieke en mentale gezondheid. En je moet ook nog eens coachende vaardigheden hebben. Want hoe prikkel je mensen en hoe krijg je ze in beweging?

Met al deze vereisten kan je je misschien beter voorstellen dat dit echt een vak apart is. Heb je deze specialistische kennis niet in huis, dan is het verstandig om een expert in te huren of in dienst te nemen.

Vaardigheden van een vitaliteitscoach

Een vitaliteitscoach kenmerkt zich door een breed scala aan belangrijke vaardigheden. Zonder die skillset kan een coach zijn of haar werk niet uitvoeren. Een vitaliteitscoach wilt uiteindelijk structurele veranderingen aanbrengen in het gedrag van werknemers. Met als ultiem doel om de vitaliteit structureel en duurzaam te vergroten. Maar hoe doe je dat in uitdagende moderne tijden, met mensen die geactiveerd moeten worden?

Vaardigheden die je nodig hebt als vitaliteitscoach

Je hebt als vitaliteitscoach dus een brede skillset nodig. Om je een beeld te geven sommen we een aantal belangrijke kwaliteiten voor je op:

  • Overtuigingskracht: je hebt overtuigingskracht nodig om personen te overtuigen van het belang van gezonde voeding, lichamelijke beweging en mentale aspecten.
  • Inzicht over kunnen brengen: inzicht in gezondheid, mogelijke lichamelijke klachten en gezonde voeding.
  • Coachen en begeleiden: je bent in staat om te coachen en te begeleiden naar structurele veranderingen.
  • Inlevingsvermogen: inlevingsvermogen in de thuis- en werksituatie van de persoon die je begeleidt, zodat je passend en persoonlijk advies kunt uitbrengen.
  • Enthousiasme: zodat je personen enthousiast kan maken voor een nieuwe levensstijl.

Vitaliteitscoach

Wat doet een vitaliteitscoach in een organisatie

Een vitaliteitscoach ondersteunt de medewerkers binnen een organisatie vaak op verschillende onderdelen. Denk daarbij aan het stimuleren van voldoende beweging, verandering in eetgedrag of het ontwikkelen van mentale veerkracht. Dat is nodig, omdat het een combinatie van factoren is die bepaald hoe vitaal medewerkers zich voelen. Toch zie je een aantal interventies vaak terugkomen. We benoemen er drie:

Interventie 1: kennisdeling en bewustwording

Een vitaliteitscoach helpt medewerkers om kennis op te doen van vitaliteit. Omdat kennis zorgt voor bewustzijn. En bewustzijn zorgt er dan weer voor dat mensen intrinsiek gemotiveerd worden om aan de slag te gaan met hun eigen vitaliteit.

Hoe doet een coach dat? Door bijvoorbeeld intern artikelen te publiceren, presentaties te geven en mensen mee te nemen in het nieuwe beleid. Een goede coach weet precies aan welke touwtjes moet worden getrokken om werknemers te activeren en bewuster te maken.

Interventie 2: adviseren en begeleiden

Het beste bij anderen naar boven halen. Dat is wat een vitaliteitscoach doet. Daarvoor is advies en begeleiding een essentiële interventie. Door problemen in kaart te brengen, aanbevelingen te doen en mensen te begeleiden in hun stappen zal je zien dat werknemers een vitalere toekomst tegemoet gaat.

Dat adviseren en begeleiden kan in verschillende vormen, die worden afgestemd op de casus. Zo zal ze een MT adviseren op strategisch niveau, terwijl ze individuele werknemers adviseert en begeleid op praktischer niveau.

Interventie 3: trainingen en workshops

Een wezenlijk onderdeel van trajecten op het gebied van vitaliteit is het organiseren van trainingen en workshops. Om medewerkers te betrekken bij het onderwerp vitaliteit is het belangrijk dat ze zelf aan de slag kunnen met nieuwe inzichten, kennis en kunde. Dat kan je doen door trainingen en workshops voor medewerkers te organiseren.

Zulke trainingen kunnen erg breed zijn. Denk aan fysieke activiteiten zoals boksen, maar ook aan thema’s als mindfulness, meditatie, werk/privé balans of persoonlijk leiderschap. iedere training draagt op zijn eigen manier weer bij aan het vergroten van de vitaliteit onder het personeel.

Interventie 4: praktische aanpassingen

De vierde interventie die je vaak terugziet is het doorvoeren van allerlei praktische aanpassingen. Bijvoorbeeld strategische optimalisaties op het gebied van thuiswerken, werk/privé balans of het stimuleren van de waarderingscultuur.

Maar het kan ook nog praktischer. Coaches adviseren ook over voeding in de bedrijfskantine, de inrichting van het kantoor en de faciliteiten voor ontspanning, sport en spel. Wist je bijvoorbeeld dat een tafeltennistafel op kantoor een positief effect heeft op de vitaliteit?

Waarom is het inhuren van een vitaliteitscoach van waarde voor jouw organisatie?

Het inhuren van een vitaliteitscoach kan jouw organisatie helpen om een vitale cultuur en werkomgeving te creëren. Weet je zelf niet goed hoe je dit aan kunt pakken? Dan helpt een vitaliteitscoach je op weg. De inspanningen van deze professional leiden uiteindelijk tot werknemers die onder andere:

  • Meer rust ervaren;
  • Lekker in hun vel zitten;
  • Meer energie hebben;
  • Goed om kunnen gaan met tegenslagen;
  • In hun eigen kracht durven staan.

We hoeven je waarschijnlijk niet uit te leggen wat dat doet met de motivatie, betrokkenheid en de moraal van de mensen. Werknemers gaan onder andere beter presteren, blijven langer loyaal en zijn minder ziek. We durven dus wel te stellen dat vitaliteit geen kostenpost is, maar een van de belangrijkste investeringen die je kan doen.

Wat kan Firma Vitaliteit voor jouw organisatie betekenen

Firma Vitaliteit gelooft in de kracht van vitale medewerkers. Daarom helpen we organisaties om vitaler te worden, zodat werknemers gezonder en gelukkiger zijn. Hoe we dat doen? Door vitaliteitscoaches in te zetten, vitaliteit workshops te organiseren of door verandertrajecten voor klanten te bouwen. Wil je eens sparren over wat het beste zou zijn voor jullie organisatie? Neem dan gerust contact met ons op.

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over vitaliteit, trainingen en werk.

8,6 waardering

Onze gemiddelde
klantwaardering is een 8,6.

150+ klanten

We helpen klanten verspreid
door heel Nederland.

#1 trainers

We werken uitsluitend met
gespecialiseerde trainers.

Actief leren

Onze workshops laten
deelnemers actief leren.

We hebben al 150+ klanten geholpen. 
Zij beoordelen ons met een gemiddelde van 8.6. 🎉

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

We hebben regelmatig behoefte aan workshops gericht op vitaliteit die we aanbieden aan onze leden. Daarvoor werken we altijd samen met Firma Vitaliteit. Dat bevalt altijd uitstekend!

Rian van Nuland

Medewerker HRM, Lavans

Firma Vitaliteit komt al twee jaar bij ons langs om vitaliteit workshops te organiseren. De communicatie is altijd snel en de trainingen zijn inhoudelijk altijd erg interessant.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Wij hebben bij Firma Vitaliteit een workshop Complimenteren gevolgd. Het was een mooie, leerzame en erg inspirerende dag. Ook onze medewerkers waren heel enthousiast.

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

Firma Vitaliteit verzorgt met regelmaat workshops bij ons. Het is een fijne partner om samen te werken omdat ze snel schakelen, goed communiceren en met je mee denken.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Wij zetten Firma Vitaliteit vaak in op onze klantevents. Ze verzorgen dan een vitaliteit workshop, terwijl wij de catering regelen. Onze klanten zijn altijd erg blij met hun bijdrage.

Robin van ‘t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante workshops. Zo zou ik onze prettige samenwerking met Firma Vitaliteit beschrijven. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!

Peter Houtman

Coördinator

Heb je hulp nodig?

Heb je interesse in een van onze incompany vitaliteit workshops?
We helpen je graag. Neem gerust contact met ons op.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@firmavitaliteit.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 0734.