Home » Vitaliteit op de werkvloer: wat is dat en hoe stimuleer je het
vitaliteit op werk

Vitaliteit op de werkvloer: wat is dat en hoe stimuleer je het

Tags: | ⏱ Leestijd: 5 minuten

Steeds meer organisaties zetten vitaliteit hoog op de agenda. Ze zien het nut in van vitaliteitsbeleid, om mensen duurzaam inzetbaar te houden. Daardoor presteren ze beter, zijn ze gelukkiger en vallen ze minder vaak uit met psychosociale ziekteklachten.

Er is dus een positieve ontwikkeling gaande. Maar veel organisaties zijn er nog (lang) niet. Want de tijd veranderd. Het leven is drukker, werk en privé vloeien in elkaar over en de mens moet meer prikkels dan ooit verwerken. En daarnaast zijn er nog praktische uitdagingen zoals de opkomst van zittende beroepen. Vitaliteit op de werkvloer is daarom nog steeds een belangrijk topic.

Maar wat is vitaliteit op de werkvloer precies? En hoe stimuleer je het? De antwoorden op die vragen delen we met je in dit artikel.

Wat is vitaliteit

Laten we beginnen bij de basis. Want wat is vitaliteit dan precies? Die vraag is nog best lastig te beantwoorden, omdat vitaliteit voor iedereen anders is. De een krijgt energie van sporten, terwijl de ander weer oplaadt door het contact met vrienden en bekenden.

Maar de uitkomst van vitaliteit is voor iedereen wel hetzelfde. Vitale werknemers bruisen namelijk van de energie. Je hebt een overvloed aan energie die je in staat stelt om de presteren op ieder aspect. Dus zowel op je werk, als bij je gezin en in je sociale leven. En ben je vitaal? Dan is er zelfs nog genoeg energie over om de vervelende klusjes in en rondom huis te doen.

Wat betekent vitaliteit op de werkvloer

Wat betekent vitaliteit, als we specifiek kijken naar de werkvloer? Ook hier geldt dat vitaliteit door iedereen anders wordt ingevuld. Maar de uitkomsten van vitale medewerkers zijn wederom hetzelfde. Vitale medewerkers gaan met plezier en vol energie naar hun werk. Dat is prettig voor de werknemer, maar natuurlijk ook voor de organisatie. De organisatie profiteert namelijk van hoog gemotiveerd personeel dat zich inzet om de best mogelijke prestatie te leveren.

Daarnaast zijn vitale werknemers mentaal weerbaarder. Ze kunnen beter tegen verandering, hebben minder last van stress en verwerken tegenslagen sneller en beter. Dat resulteert in minder ziekteverzuim, een van de grootste kostenposten bij veel organisaties.

Vitale medewerkers houden de organisatie draaiende

Vitale medewerkers houden dus in feite een organisatie draaiende. Ze zorgen ervoor dat de prestaties gewaarborgd worden, er nieuwe initiatieven worden ontplooid en er niet structureel mensen uitvallen. Best belangrijk toch?

Waarom is vitaliteit op de werkvloer belangrijk

We gaan nog even dieper in op de voordelen van vitaliteit. En het is eigenlijk heel logisch: hoe gezonder je medewerkers, hoe meer je aan je ze hebt. De belangrijkste voordelen op een rij:

Voordeel 1: Minder ziekteverzuim

Heb je een gezond lichaam dan leidt dit tot een gezondere geest. Maar ook andersom gaat dit principe op. Heb je een gezonde geest? Dan heb je meer zin om te bewegen, je goed te voeden en jezelf gezond te houden.

En dat gezond zijn brengt logischerwijs grote voordelen met zich mee. Want gezonde medewerkers worden minder vaak ziek en hebben minder kans om overspannen te worden of een burn-out te krijgen. Het positieve gevolg voor de werkgever: minder psychosociaal ziekteverzuim. En dat is extra fijn, want specifiek psychosociaal ziekteverzuim duurt vaak relatief lang en kost dus veel geld.

vitaliteit resulteert in minder ziekte

Voordeel 2: Minder verloop van nieuwe medewerkers

Vitale medewerkers zijn vaak blij met hun werk. Ze krijgen er energie van. Investeer je als organisatie in hun vitaliteit, dan stimuleer je dus direct de betrokkenheid en loyaliteit. De kans is groter dat medewerkers gedurende langere tijd bij je blijven werken. Ze hebben het nou eenmaal goed bij jou.

Voordeel 3: Betrokken medewerkers

Faciliteren jullie medewerkers in voldoende mogelijkheden om te werken aan hun vitaliteit? Dan betalen ze je terug in betrokkenheid. Medewerkers vinden het prettig dat ze ondersteuning krijgen en zijn daardoor bereid om in de organisatie meer moeite te doen. Vitale medewerkers zijn bijvoorbeeld bovengemiddeld bereid om anderen te helpen. Ze zijn enthousiast en leveren een positieve bijdrage aan de werksfeer. Dat wil je hebben in je organisatie.

Voordeel 4: Bevlogen medewerkers

Betrokkenheid en bevlogenheid liggen dicht bij elkaar, maar er zit wel degelijk een verschil tussen. Een bevlogen medewerker heeft hart voor de zaak. Ze krijgen energie van hun werk en zetten zich in om persoonlijk te groeien. Ook dragen ze bij aan de groei van de organisatie. Bevlogen medewerkers zijn mentaal veerkrachtig en beschikken over veel motivatie en doorzettingsvermogen. Dat zijn ingrediënten die ervoor zorgen dat werknemers op de toppen van hun kunnen presteren.

Voordeel 5: Productieve medewerkers

Vitale medewerkers zijn energiek. En wie een overvloed aan energie heeft is veel productiever. Uit onderzoek blijkt zelfs dat medewerkers met een goede vitaliteit tot wel 83% productief. Met een slechtere vitaliteit kom je uit op maar 65% productiviteit. Investeren in de gezondheid van je medewerkers is dus niet alleen goed voor de betrokkenheid, maar simpelweg ook voor de output.

Vitaliteit op de werkvloer

Hoe stimuleer je vitaliteit op de werkvloer

Dat vitaliteit belangrijk is en je organisatie kan helpen groeien is inmiddels wel duidelijk. Maar wat kan je als organisatie nou direct zelf doen om vitaliteit op de werkvloer te stimuleren? We delen hieronder alvast een aantal tips met je:

Aanbieden van trainingen en workshops

Door het aanbieden van relevante trainingen en workshops op het gebied van vitaliteit help je medewerkers om aan de slag te gaan met een gezondere levensstijl. Zulke trainingen geven werknemers kennis en kunde om zelfstandig aan de slag te gaan met hun eigen vitaliteit.

Inzetten van een vitaliteitscoach

Een vitaliteitscoach kan persoonlijke begeleiding bieden voor medewerkers die dat nodig hebben. Een steuntje in de rug, extra coaching op mentaal vlak of juist stimulans op het gebied van sport en voeding. Wat de behoefte ook is, een goede coach helpt medewerkers om verder te komen in hun doelen.

Ruimte voor ideeën en initiatieven

Geef medewerkers de ruimte om zelf met ideeën te komen op het gebied van vitaliteit. Ondersteun initiatieven voor bijvoorbeeld hardloopgroepen, yoga of een gezondere kantine. Help medewerkers hun doelen te bereiken door ze te faciliteren.

Bewegen op het werk

Bewegen op het werk kan al makkelijk gestimuleerd worden door bijvoorbeeld een fietsplan of een bijdrage voor een sportschool abonnement.  Ook gezamenlijke activiteiten kunnen helpen om medewerkers in beweging te krijgen.

Stimuleren van rustmomenten

Spreek je medewerkers niet aan op een koffiepauze meer of minder. Geef ze de rust en mogelijkheid om genoeg pauzes te nemen. Creëer wat plekken in de organisatie waar dit mogelijk is. Een koffiebar, een loungehoek of andere gezellige plekjes waar ze heel even kunnen ontspannen en kunnen opladen.

Firma Vitaliteit

Met meer dan 25 verschillende incompany workshops is Firma Vitaliteit de partner voor organisaties die structureel en duurzaam willen werken aan de vitaliteit van werknemers. Wil je eens sparren over de training die het beste bij jullie past? Neem gerust contact met ons op.

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over vitaliteit, trainingen en werk.

8,6 waardering

Onze gemiddelde
klantwaardering is een 8,6.

150+ klanten

We helpen klanten verspreid
door heel Nederland.

#1 trainers

We werken uitsluitend met
gespecialiseerde trainers.

Actief leren

Onze workshops laten
deelnemers actief leren.

We hebben al 150+ klanten geholpen. 
Zij beoordelen ons met een gemiddelde van 8.6. 🎉

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

We hebben regelmatig behoefte aan workshops gericht op vitaliteit die we aanbieden aan onze leden. Daarvoor werken we altijd samen met Firma Vitaliteit. Dat bevalt altijd uitstekend!

Rian van Nuland

Medewerker HRM, Lavans

Firma Vitaliteit komt al twee jaar bij ons langs om vitaliteit workshops te organiseren. De communicatie is altijd snel en de trainingen zijn inhoudelijk altijd erg interessant.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Wij hebben bij Firma Vitaliteit een workshop Complimenteren gevolgd. Het was een mooie, leerzame en erg inspirerende dag. Ook onze medewerkers waren heel enthousiast.

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

Firma Vitaliteit verzorgt met regelmaat workshops bij ons. Het is een fijne partner om samen te werken omdat ze snel schakelen, goed communiceren en met je mee denken.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Wij zetten Firma Vitaliteit vaak in op onze klantevents. Ze verzorgen dan een vitaliteit workshop, terwijl wij de catering regelen. Onze klanten zijn altijd erg blij met hun bijdrage.

Robin van ‘t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante workshops. Zo zou ik onze prettige samenwerking met Firma Vitaliteit beschrijven. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!

Peter Houtman

Coördinator

Heb je hulp nodig?

Heb je interesse in een van onze incompany vitaliteit workshops?
We helpen je graag. Neem gerust contact met ons op.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@firmavitaliteit.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 0734.