Home » 10 tips: Investeer in de vitaliteit van medewerkers en werknemers
Hoe stimuleer je vitaliteit bij medewerkers werknemers

10 tips: Investeer in de vitaliteit van medewerkers en werknemers

Tags: | ⏱ Leestijd: 5 minuten

De medewerker is het belangrijkste kapitaal van een organisatie. Een uitspraak die je misschien al wel eens hebt gehoord. Maar hoe cliché hij ook klinkt, zo’n uitspraak is er niet voor niks. Want zonder medewerkers wordt het werk niet verzet en wordt er geen groei gerealiseerd.

Het is daarom logisch om te investeren in de mensen binnen je organisatie. Dat doe je in hun ontwikkeling, maar ook in hun vitaliteit. Want vitale medewerkers presteren aanzienlijk beter dan hun collega’s die zich minder vitaal voelen. En daar profiteer je als werkgever automatisch ook weer van.

Vitaliteit is nog altijd een heikel punt

Ondanks het feit dat vitaliteit bij veel organisaties op de agenda staat, blijken veel werknemers zich toch nog steeds niet heel erg vitaal te voelen. Zo is de motivatie soms ver te zoeken, is er sprake van een toenemende werkdruk en voelen veel mensen maar weinig verbinding met hun baan of hun werkgever.

Daarnaast wordt er meer stress ervaren, nemen burn-outs toe en wordt de grens tussen werk en privé steeds vager. Je kan je met al deze trends voorstellen dat vitaliteit relevanter is dan ooit.

Wat zijn vitale medewerkers

Een vitale medewerker is een gezonde medewerker. Een medewerker die positief in het leven staat, energiek is en hoog in zijn of haar motivatie zit. Maar wanneer noem je iemand nou vitaal? Binnen vitaliteit definiëren wij vier stromingen. Zie deze als de vier pijlers, die samen bepalen hoe vitaal iemand zich voelt. Het gaat om de volgende stromingen:

  • Mentale vitaliteit;
  • Fysieke vitaliteit;
  • Sociaal/emotionele vitaliteit;
  • Spiritureel/zingevings vitaliteit.

Een vitale medewerker heeft een goede balans gevonden tussen al deze vlakken. Deze persoon investeert voldoende tijd en energie in alle fronten van vitaliteit. En daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat de werkgever hem of haar daarin faciliteert.

Wat betekenen vitale medewerkers voor je organisatie

Maar de hamvraag is natuurlijk: wat levert het een organisatie op? Want investeren in vitale werknemers is leuk, maar daar wil je als werkgever graag iets voor terugzien.

Goed nieuws, want vitaliteit betaalt zich op termijn altijd uit. Vitale medewerkers hebben simpelweg een ontzettend positieve invloed op de organisatie. Dat komt omdat vitaliteit direct gekoppeld is aan energie. Je kan vitaliteit zien als het hebben van een overvloed aan energie. En die overvloed zorgt ervoor dat een werknemer zich voor de volle 100% kan en wil geven op zijn of haar werk.

Dat betekent dus dat ze beter presteren, loyaler zijn en zich meer betrokken voelen bij hun werkgever. Dat merk je natuurlijk terug in hun output. Daarnaast worden deze werknemers ook steeds beter, want ze voelen een intrinsieke motivatie om zichzelf te verbeteren en te ontwikkelen. Op die manier zorgen vitale medewerkers dus dat zij steeds waardevoller worden voor de organisatie.

Het resultaat van vitale medewerkers

Daar pluk je als organisatie een aantal concrete vruchten van. Denk maar eens aan het volgende:

  • Medewerkers zijn gezonder en dus minder ziek, waardoor het ziekteverzuim vermindert;
  • Werknemers zijn tevreden en loyaler, waardoor het verloop van personeel vermindert;
  • Medewerkers zijn meer betrokken en denken dus graag mee over het verbeteren van de organisatie;
  • Medewerkers zijn bevlogen en zetten op ieder aspect hun beste beentje voort.

Dat zijn maar een greep uit de voordelen die vitale werknemers opleveren. Het is dus veilig om te zeggen dat de vitaliteit van werknemers een grote invloed heeft op de prestaties van de organisatie.

Vitaliteit medewerkers werknemers

Vitaliteit medewerkers stimuleren

Het is wel duidelijk dat aandacht voor vitaliteit binnen bedrijveneen positieve invloed zal hebben. Maar hoe stimuleer je medewerkers dan om aandacht te hebben voor hun vitaliteit? Vitaliteit gaat verder dan een gezondheidsprogramma opstellen en werknemers een sportabonnement cadeau te geven. Het is een proces waarin bewustwording en inspiratie een grote rol speelt.

De vitaliteit van medewerkers kan je alleen stimuleren door ze te ondersteunen op diverse manieren. Zowel op het fysieke vlak als op het mentale vlak. Medewerkers moeten zich bewust worden van de gevolgen van hun vitaliteit. Alleen als medewerkers intrinsiek gemotiveerd zijn om de vitaliteit te verbeteren is een vitaliteitsprogramma zinvol.

Wat kun je direct doen om de vitaliteit van medewerkers te verbeteren?

We raden al onze klanten aan om hun inspanningen op het gebied van vitaliteit gefundeerd en structureel aan te pakken. Want alleen door zo’n aanpak bereik je duurzame veranderingen binnen het bedrijf. Maar zoals in iedere situatie is er ook laaghangend fruit. Zaken die je als organisatie eenvoudig kan doorvoeren om de eerste stapjes naar een vitaler personeelsbestand te zetten. Om je daarbij op weg te helpen hebben we 10 belangrijke tips verzameld. Deze tips helpen je om de vitaliteit van werknemers direct te stimuleren.

10 tips om de vitaliteit van medewerkers te verbeteren

Tip 1: Motiveer medewerkers om gezonder te leven

Een groot gedeelte van vitaliteit zit in de gangbare zaken, zoals bewegen, gezond eten en voldoende ontspanning. Stimuleer en motiveer je medewerkers om op die fronten een gezondere levensstijl te hanteren. Geef hier als manager, HRM-er of eigenaar zelf het goede voorbeeld in.

Tip 2: Start wekelijks op met een sportactiviteit

Een wekelijkse sportactiviteit helpt medewerkers om vol frisse energie de nieuwe werkweek in te gaan! En ze komen gelijk aan hun nodige beweging toe. Organiseer bijvoorbeeld een bootcamp, een hardloopsessie of een andere inspannende activiteit.

Tip 3: Een gezondere kantine

Overweeg gezondere keuzes aan te bieden op kantoor. Een belangrijk onderdeel van vitaliteit is namelijk gezonde voeding. Biedt medewerkers voldoende gezonde snacks en lunches.

Tip 4: Helemaal zen

Zorg voor een goede ontspanningsruimte waar medewerkers zich af en toe in alle rust kunnen terugtrekken. Helemaal in hectische, drukke kantoorpanden is het voor veel mensen belangrijk om zich zo nu en dan even af te kunnen zonderen.

Tip 5: Yoga sessies op kantoor

Yoga draagt bij aan stressreductie. Je kunt het op elk moment van de dag toepassen, zelfs gewoon achter je bureau. Organiseer eens een Yoga workshop waarin werknemers leren hoe zij de inzichten uit yoga zelfstandig kunnen toepassen.

Tip 6: Lach regelmatig met je collega’s

Lachen is gezond. Samen lachen zorgt voor ontspanning en saamhorigheid. Zoek wat vaker de momenten op om even met elkaar te lachen en los te komen van het dagelijks werk.

Tip 7: Investeer in persoonlijke ontwikkeling

Een van de belangrijkste voorwaardes voor vitale werknemers is de mogelijkheid om te leren en te ontwikkelen. Ga daarom op zoek naar voldoende mogelijkheden om personeel te trainen en te coachen.

Tip 8: Teambuilding

Zorg voor verbinding binnen het team. Door teamactiviteiten te organiseren zoals workshops, zal er meer verbinding ontstaan en zal de samenwerking beter verlopen. Dat zie je terug in de vitaliteit van medewerkers.

Tip 9: Een actieve werkdag

Zitten medewerkers voornamelijk achter de laptop? Zorg voor een actieve werkdag zodat ze af en toe eens achter hun bureau wegkomen. Start in de ochtend bijvoorbeeld met een daily stand up. En begin de lunchpauze eens met een rondje wandelen door het park.

Tip 10: Geef medewerkers de ruimte

Geef medewerkers de ruimte om zelf beslissingen te nemen en hun tijd in te delen. Flexibel werken is voor veel medewerkers bijvoorbeeld een uitkomst om hun baan te combineren met het gezinsleven. Deze verbeteringen in de werk/privé balans merk je terug in de vitaliteit.

Wij zijn Firma Vitaliteit

Wij organiseren 25+ verschillende incompany workshops op het gebied van vitaliteit. En dat allemaal met één doel: de vitaliteit van werkend Nederland structureel en duurzaam vergroten.

In ons aanbod vind je workshops die zich richten op de mentale, fysieke, sociaal/emotionele én spirituele vitaliteit. Met ons brede assortiment kunnen we iedere organisatie helpen bij het vitaler maken van hun werknemers. Wil je eens sparren over het organiseren van vitaliteit workshops? Neem gerust contact met ons op. We denken graag met jullie mee!

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over vitaliteit, trainingen en werk.

Vitaliteit in organisaties: hoe begin je daarmee?

Vitaliteit in organisaties: hoe begin je daarmee?

Vitaliteit is een thema dat in steeds meer organisaties hoog op de agenda staat. De duurzame inzetbaarheid van medewerkers wordt steeds belangrijker en dat juichen we logischerwijs van harte toe. Want zeker de laatste jaren is de vitaliteit van werkend...

8,6 waardering

Onze gemiddelde
klantwaardering is een 8,6.

150+ klanten

We helpen klanten verspreid
door heel Nederland.

#1 trainers

We werken uitsluitend met
gespecialiseerde trainers.

Actief leren

Onze workshops laten
deelnemers actief leren.

We hebben al 150+ klanten geholpen. 
Zij beoordelen ons met een gemiddelde van 8.6. 🎉

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

We hebben regelmatig behoefte aan workshops gericht op vitaliteit die we aanbieden aan onze leden. Daarvoor werken we altijd samen met Firma Vitaliteit. Dat bevalt altijd uitstekend!

Rian van Nuland

Medewerker HRM, Lavans

Firma Vitaliteit komt al twee jaar bij ons langs om vitaliteit workshops te organiseren. De communicatie is altijd snel en de trainingen zijn inhoudelijk altijd erg interessant.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Wij hebben bij Firma Vitaliteit een workshop Complimenteren gevolgd. Het was een mooie, leerzame en erg inspirerende dag. Ook onze medewerkers waren heel enthousiast.

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

Firma Vitaliteit verzorgt met regelmaat workshops bij ons. Het is een fijne partner om samen te werken omdat ze snel schakelen, goed communiceren en met je mee denken.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Wij zetten Firma Vitaliteit vaak in op onze klantevents. Ze verzorgen dan een vitaliteit workshop, terwijl wij de catering regelen. Onze klanten zijn altijd erg blij met hun bijdrage.

Robin van ‘t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante workshops. Zo zou ik onze prettige samenwerking met Firma Vitaliteit beschrijven. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!

Peter Houtman

Coördinator

Heb je hulp nodig?

Heb je interesse in een van onze incompany vitaliteit workshops?
We helpen je graag. Neem gerust contact met ons op.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@firmavitaliteit.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 0734.