Home » 6 tips: thuiswerken en vitaal blijven.. hoe doe je dat?
vitaliteit stimuleren tijdens het werken vanuit huis

6 tips: thuiswerken en vitaal blijven.. hoe doe je dat?

Tags: | ⏱ Leestijd: 4 minuten

Ken je dat? Dat je even lekker op de bank gaat liggen met je laptop? Of dat je in de avond toch nog even openklapt om die ene belangrijke rapportage te maken. Dat soort dingen zijn de ‘gevaren’ van thuiswerken. En in tijden waarin thuiswerken steeds gangbaarder wordt moet je hier als werknemer goed op letten.

En er is nog een andere valkuil. Als je veel thuis werkt mis je vaak ook een hoop sociale prikkels. Je mist direct contact met je collega’s. Niet even een korte pauze door een collega die langsloopt. Of een koffiebreak en een ommetje buiten in de lunchpauze. Je kan niet onderschatten hoe veel dat vraagt van je mentale veerkracht.

Je begrijpt het al: thuiswerken en je vitaliteit onderhouden vraagt om een andere aanpak, de nodige flexibiliteit en aanpassingsvermogen.

De uitdaging van bewust vitaal en thuiswerken

De uitdaging van het bewust vitaal thuiswerken zit hem vooral in een gezonde balans vinden tussen werk en privé. Als je thuis leeft én werkt wordt de scheiding hiertussen heel klein. Veel werknemers gaan daar op termijn mee de mist in.

Natuurlijk heeft de medewerker hier zelf invloed op. Maar ook de organisatie heeft een belangrijke rol in deze uitdaging. Het is belangrijk dat werknemer en werkgever in samenspraak heldere kaders bepalen. Hoeveel werk verzet je op een dag? Hoe gaan we om met werken in de avond? Hoe zorgen we ervoor dat we een gezonde invulling geven aan een werkdag?

Tips om fit en vitaal thuis te werken

Hoe kun je ervoor zorgen dat je vitaal blijft als je thuiswerkt? We geven een aantal tips die helpen om vitaliteit en thuiswerken hand in hand te laten gaan. We moedigen organisaties aan om dit soort dingen open en eerlijk met werknemers te bespreken. Want thuiswerken kan erg fijn en productief zijn, maar het moet niet ten koste gaan van de gezondheid.

De volgende zaken kan je als werknemer in ieder geval vast doen.

Tip 1: Weet waar je aan toe bent

Maak een planning voor de dag. Plan je werkzaamheden in, maar plan ook bewust pauzes, momenten van beweging en ontspanning. Houd daarbij een vast ritme aan. Als je eerder gewend was om rond 8:00 op kantoor te zijn, houd dat dan nu ook aan als startmoment van je werkdag.

Neem tussendoor voldoende pauzes en stop met werken wanneer je normaal gesproken ook je werkdag afsloot. Door een vast ritme aan te houden zal je merken dat je het thuis werken en leven een stuk rustiger ervaart.

Tip 2: Werkplek inrichting

Niet iedereen heeft plek in huis voor een fancy kantoorruimte. Toch zijn er volop mogelijkheden. Wat heb jij nodig om goed te kunnen werken? Denk hierbij natuurlijk ook aan je zithouding. Schaf misschien een extra beeldscherm aan, zorg voor een goede muis en een kwalitatief extern toetsenbord. En voor een goede ergonomische werkplek heb je natuurlijk altijd een goede stoel en bureau nodig.

Vraag je baas naar de mogelijkheden om jouw thuiswerkplek goed in te kunnen richten. Wissel staand en zittend werk af door bijvoorbeeld je telefoontjes al wandelend door het huis aan te nemen. Wees creatief met je werkplek en zorg voor voldoende afwisseling.

Tip 3: Momenten van ontspanning

‘Thuis’ en ‘kantoor’ liggen nu wel heel dicht bij elkaar. Probeer daarom de nodige rustmomenten te pakken. Houd een vast ritme aan zodat je niet dag en nacht aan het werk bent. Wissel periodes achter de computer af met een korte pauze. Alleen even wat drinken pakken is al goed. Haal een frisse neus in de tuin of op het balkon. Begroet de buurvrouw en geef de hond een aai. Dat helpt al om je gedachten even los te maken van je werk.

Tip 4: Virtuele kopjes koffie

Je werkt dan wel thuis, maar vergeet niet je collega’s regelmatig even op te zoeken. Achterhaal welke collega’s ook thuiswerken en af en toe verlegen zitten om een praatje. Plan virtuele kopjes koffie in of drink eens een biertje op de vrijdagmiddag. Wissel ervaringen en tips uit en praat eens over iets anders dan werk. Misschien loopt je collega tegen dezelfde dingen aan en kun je samen tot een oplossing komen.

Tip 5: Gezonde voeding

Laat de lade met snoepgoed, koekjes, chips en chocolade vooral dicht zitten. Juist als je thuiswerkt is het makkelijk om even wat lekkers te pakken. Alles is thuis direct voorhanden waardoor je al snel meer eet dan je normaal gesproken zou doen. De verleiding om te snaaien is simpelweg een stuk groter als je thuiswerkt. Krijg je lekkere trek, neem dan eens een handje noten of gedroogd fruit. Je zal merken dat je sneller verzadigd bent én langer energie houdt om de presteren.

Tip 6: Beweeg voldoende

Ga lekker sporten tussen de middag. Trek je hardloopschoenen aan, wandel stevig door met de hond of pak even twintig minuten op het roeiapparaat in de schuur. Of stof die halters af en werk je lekker in het zweet. Sporten is de ultieme manier om je hoofd leeg te maken. Ook met verschillende tuin-, huis- en keukenhulpjes kan je al een flink sportprogramma bedenken. Zoek maar eens op Youtube naar thuissporten. Met hernieuwde energie kun je zo weer verder met je werkdag.

Vitaliteit en thuiswerken

Thuiswerken en de verantwoordelijkheden van de werkgever

Vanuit de Arbowet is bepaald dat de werkgever verantwoordelijk is voor jouw welzijn. Bij het thuiswerken is dat wat lastiger. De werkgever heeft natuurlijk niet direct zicht op hoe jij het thuiswerken invult en ervaart.

Ervaar je problemen of loop je tegen bepaalde dingen aan, dan zul je daarom zelf actie moeten ondernemen. Ervaar je fysieke of mentale klachten? Of worstel je ergens mee? Laat dit dan vooral aan je werkgever weten zodat je samen een oplossing kan zoeken. Dat is op de lange termijn altijd beter dan zelf met het probleem blijven zitten.

Wij zijn Firma Vitaliteit

Wij organiseren 25+ verschillende incompany workshops op het gebied van vitaliteit. En dat allemaal met één doel: de vitaliteit van werkend Nederland structureel en duurzaam vergroten.

In ons aanbod vind je workshops die zich richten op de mentale, fysieke, sociaal/emotionele én spirituele vitaliteit. Met ons brede assortiment kunnen we iedere organisatie helpen bij het vitaler maken van hun werknemers. Wil je eens sparren over het organiseren van vitaliteit workshops? Neem gerust contact met ons op. We denken graag met jullie mee!

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over vitaliteit, trainingen en werk.

8,6 waardering

Onze gemiddelde
klantwaardering is een 8,6.

150+ klanten

We helpen klanten verspreid
door heel Nederland.

#1 trainers

We werken uitsluitend met
gespecialiseerde trainers.

Actief leren

Onze workshops laten
deelnemers actief leren.

We hebben al 150+ klanten geholpen. 
Zij beoordelen ons met een gemiddelde van 8.6. 🎉

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

We hebben regelmatig behoefte aan workshops gericht op vitaliteit die we aanbieden aan onze leden. Daarvoor werken we altijd samen met Firma Vitaliteit. Dat bevalt altijd uitstekend!

Rian van Nuland

Medewerker HRM, Lavans

Firma Vitaliteit komt al twee jaar bij ons langs om vitaliteit workshops te organiseren. De communicatie is altijd snel en de trainingen zijn inhoudelijk altijd erg interessant.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Wij hebben bij Firma Vitaliteit een workshop Complimenteren gevolgd. Het was een mooie, leerzame en erg inspirerende dag. Ook onze medewerkers waren heel enthousiast.

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

Firma Vitaliteit verzorgt met regelmaat workshops bij ons. Het is een fijne partner om samen te werken omdat ze snel schakelen, goed communiceren en met je mee denken.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Wij zetten Firma Vitaliteit vaak in op onze klantevents. Ze verzorgen dan een vitaliteit workshop, terwijl wij de catering regelen. Onze klanten zijn altijd erg blij met hun bijdrage.

Robin van ‘t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante workshops. Zo zou ik onze prettige samenwerking met Firma Vitaliteit beschrijven. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!

Peter Houtman

Coördinator

Heb je hulp nodig?

Heb je interesse in een van onze incompany vitaliteit workshops?
We helpen je graag. Neem gerust contact met ons op.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@firmavitaliteit.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 0734.